Kruiden voor paarden?

In ons assortiment tref je verschillende “standaard” samenstellingen aan. Wij adviseren altijd het kruidenformulier in te vullen. Wij kunnen dan samen doornemen wat voor jouw paard het beste product is en eventueel een kruidenmix op maat aanbieden. Het optimaliseren van een systeem is een proces waarin het volgen van de juiste stappen, het consequent aanbieden van de producten en het proces volbrengen een grote rol speelt. Gedurende dit proces kun je met vragen telkens bij ons terecht. Met nadruk geven wij aan bij klachten altijd je dierenarts te raadplegen. Onze kruidensamenstellingen zijn geen vervanging van noodzakelijke behandeling door uw dierenarts of noodzakelijk medicatie. Het advies over onze kruiden wordt gegeven door een gediplomeerd fytoloog (plantkundige).

Onze specialiteit is kruidenmixen en diverse andere producten voor paarden met zomereczeem. Dit is vaak een complex gebeuren en we hebben diverse soorten kruidenmixen hier voor beschikbaar. Vul het onderstaande formulier in als je advies wilt.

kruidenplukken

Steeds vaker worden kruiden preventief en voor de behandelingen van allerlei aandoeningen gebruikt. Het paard is van oudsher gewend zijn gezondheid in stand te houden met wat de natuur hem biedt. Ze eten grassen, boomschors, bladeren en kruiden. Daarnaast zijn ze heel goed in staat voedingsstoffen te zoeken die zij nodig hebben voor hun gezondheid. Ze eten bijvoorbeeld brandnetel ter ondersteuning van hun immuunsysteem en om afvalstoffen kwijt te raken. Ook eten zij duizendblad om hun bloed te zuiveren en weegbree tegen huidproblemen. Een paard eet deze kruiden zolang die noodzakelijk zijn voor hem.
Het feit dat paarden, ook nu nog,  graag kruiden eten betekent dat zij de inhoudsstoffen van deze planten nog steeds nodig hebben. Wij kunnen onze best doen om compleet te voeren, toch zullen fabrikanten van paardenvoeders nooit in staat zijn om de natuur na te bootsen. De natuurlijke werking van kruiden kunnen we goed inzetten door, net als de paarden dat zelf doen, ze te gebruiken als aanvulling op het voer. 
Als voorbeeld nemen we de herfst. De lente en zomer zijn achter de rug. Paarden hebben lekker op de weide gestaan, geknabbeld van al het lekkers wat te vinden is. De eerste eikels zijn gevallen en worden ook gegeten. Ontwormingskuren zijn gegeven. In sommige gevallen zijn er in deze periode inentingen en medicatie gegeven. De lever is hard aan het werk om alle afvalstoffen te verwerken en af te voeren. In de natuur zien we het duizendblad in volle glorie groeien. De mariadistel is uitgebloeid en laat zijn zaden los. De bijvoet is volop aanwezig. Hiermee biedt de natuur zich aan om het paard te helpen met de afvoer van afvalstoffen.
weegbreeDe afvalstoffen uit de lever komen terecht in de darmen. Ook daar hebben zich in de loop van de maanden de nodige afvalstoffen verzameld. De angelica is uitgebloeid en de wortel komt wat bloot te liggen. De zonnebloem laat langzaamaan zijn bloemen hangen en zaden worden beschikbaar. In de uitgebloeide weegbree zien we de zaadstengels soms nog zitten. Weer biedt de natuur zich aan en heeft het paard zijn afvalstoffen zoveel mogelijk uit zijn lichaam verwijderd. Maar... vaak worden dan ook goede stoffen uit de darmen meegenomen waardoor de pre- en probiotische stoffen in de darmen drastisch worden verlaagd. Om zijn lymfe en nieren te reinigen eet het paard bijvoorbeeld goudsbloem, echinacea, mariadistel, paardenbloem, brandnetel en berkenblad. Ook bij lichamelijke klachten kan een paard kruiden gaan zoeken die hem ondersteunen richting herstel. Eucalyptus en tijm zijn kruiden die een paard kan gaan eten indien hij last heeft van zijn luchtwegen. Hop, kamille en pepermunt bij maagklachten. 
Als je het zo leest zijn er vele planten en kruiden beschikbaar die je paard kan eten om zijn lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Echter door toedoen van de mens is de groei en beschikbaarheid van deze nuttige kruiden en planten in de natuur sterk verminderd. En natuurlijk: onze paarden staan allemaal op schone weides met vaak alleen gras of een beperkte hoeveelheid aan kruiden. De toegang tot de benodigde kruiden wordt daarmee beperkt of geheel afgenomen. Om deze reden is het zinvol je paarden zelf kruidensamenstellingen te geven die passen bij het seizoen.  
lavendelIn de geneesmiddelenindustrie wordt van oudsher gebruik gemaakt van planten en kruiden. De werkzame stoffen hieruit worden synthetisch nagemaakt. Zo bevat lavendel antihistamine, wat de meeste van ons wel kennen als een middel tegen allergieën. Bij vele aandoeningen kan je kijken welke werkzame stoffen er nodig zijn om het paard te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, die bij gewrichtsklachten goed kan werken.
Je hoort het veel mensen zeggen: “Het zijn maar kruiden. Dus baadt het niet, dan schaadt het niet.’ Dit is helaas niet het geval. Ook planten kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn of beter in een maximale dosering gebruikt kunnen worden. Zo zijn er stoffen die schadelijk kunnen zijn voor drachtige merries. En niet alle stoffen gaan goed samen. Als een paard medicatie gebruikt moet er altijd gekeken worden of er geen tegengestelde werking is door het geven van bepaalde kruiden. Er zijn kruiden die bloedverdunnend werken. Als een paard al bloedverdunners van de dierenarts heeft voorgeschreven gekregen is de combinatie niet verstandig. Brandnetel kan de werking van onstekingsremmers tenietdoen.
Ook halen mensen wel kruiden door elkaar. Hoeveel mensen kennen er ginseng? En hoeveel daarvan zeggen dat het gember is? Dit terwijl het twee heel verschillende soorten planten zijn met een verschillende werking. (Ginseng is goed voor o.a. hart en bloedvaten en gember o.a. voor spieren en spijsvertering) Zo heeft bijvoorbeeld de veel gebruikte panax ginseng (wortel van een Koreaanse klimop) meer beperkingen in het gebruik dan je zou denken. Het is behoorlijk bloedverdunnend en is sterk af te raden bij een slechte nierfunctie. De werking van de lichaamsfuncties van een paard zijn niet hetzelfde als dat van de mens. Dit betekent dat de keuze van kruiden niet altijd dezelfde is als bij een mens.*


Dus:
Werk vooral met kruiden.

Maar:
Weet welke kruiden, in welke dosering en hoelang.

Want: kwaliteit is zeer belangrijk. Onze kruiden zijn van: 
LogoFKw

Let op:
Contra indicaties.

Niet alle kruidenmixen staan in de webshop daar ze op maat gemaakt worden.
Vul het formulier in voor jouw gratis kruidenadvies.


Door op deze wijze naar kruiden en planten te kijken zijn wij tot de verschillende producten gekomen met hoge kwaliteit farmaceutische kruiden. Deze worden specifiek gekweekt om een constante samenstelling van werkzame stoffen in zich te hebben. Bij de oogst wordt rekening gehouden met de juiste periode en deel van de dag waarop de werkzame stoffen op zijn hoogst zijn. Daar waar mogelijk werken wij ook met biologisch gekweekte kruiden.
Hieronder een overzicht van kruidensamenstellingen die standaard in ons assortiment zitten. Daarnaast maken wij samenstellingen “op maat”. Is er een specifiek probleem of weet je niet wat te gebruiken, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag. 

Wij adviseren altijd contact op te nemen met een dierenarts indien het paard klachten heeft. Op het moment dat het paard medicatie krijgt, vraag dan aan de dierenarts of de kruidensamenstelling samengaat met de medicatie. Bij drachtige of zogende merries raden wij het gebruik van kruiden, anders dan voorgeschreven door de dierenarts, af.


“Helmosan detox”

Goed functionerende darmen zijn van groot belang. Op het moment dat de darmen onvoldoende goed in staat zijn voedingsstoffen op de juiste wijze op te nemen en afvalstoffen af te voeren kunnen er vele klachten ontstaan. Denk aan een problematische vacht, dunne mest, eczeem en hoefbevangenheid. Gedurende het jaar heen zullen zich afvalstoffen ophopen in de darmen. Denk hierbij aan zand, medicatie die wordt gegeven, afvalstoffen uit de voeding die niet afgevoerd worden, sedatiemiddelen etc. Om de darmwerking van je paard in orde te houden is het belangrijk om eerst deze afvalstoffen af te voeren. In deze mix zitten kruiden die stoffen bevatten waar deze afvalstoffen zich aan binden waardoor ze beter uitgescheiden kunnen worden. Na het geven van deze kuur is het aan te bevelen je paard de samenstelling “darmoptimalisatie” te geven.  


“Helmosan darmkracht

Deze kruidenmix bevat kruiden met eigenschappen* die de gezondheid van de darmflora ondersteunen en wordt aanbevolen na een kuur met onze kuur "Detox darmreiniging".
*niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.


“Helmosan mestoptimalisatie

Is de mest van uw paard regelmatig te waterig/dun? Deze samenstelling bevat stoffen die in staat zijn het vocht uit de darmen aan zich te binden en daarmee de mest in te dikken. Omdat een paard met langdurig dunne mest vaak ook belangrijke darmflora verliest is het zinvol om na deze kuur een kuur “Darmoptimalisatie” te geven


"Helmosan parasietbeheersing

Sommige paarden zijn veel gevoeliger voor een wormbesmetting dan andere. Dit is voornamelijk te wijten aan de darmflora die van deze paarden aantrekkelijker is voor de eitjes en wormen om in te overleven. Door het geven van deze kruidensamenstelling maak je de darmflora voor de wormen minder aantrekkelijk zonder belangrijke flora in de darmen aan te tasten.


“Helmosan gewichtsbeheersing

Veel paardeneigenaren hebben er moeite mee hun paard op gewicht te houden. Het natuurlijke eetgedrag van een paard is: aanvullen/aankomen in de zomer wanneer er voldoende voedsel te vinden is en afvallen in de winter, de tijd van voedselschaarste. Deze curve is er niet bij de paarden zoals wij die houden. De paarden hebben vaak 24/7 beschikking over hooi en in de zomer weidegang. Daarnaast bieden wij ze nog het nodige “krachtvoer” aan om tekorten in vitamines en mineralen te voorkomen. Omdat veel paarden goed beschut staan of een deken op krijgen hoeven zij hun vetreserves in de winter niet aan te spreken om warm te blijven. En zo sluipt er, bij sommige paarden, door de jaren heen langzaamaan een toename van gewicht in. Door ervoor te zorgen dat de spijsvertering van het paard gestimuleerd wordt en vetverbranding versneld wordt kan het paard ondersteund worden gewicht te verliezen. Uiteraard blijft goed voermanagement en de juiste beweging van groot belang.


“Helmosan lymfeoptimalisatie

Het lymfesysteem heeft een belangrijke rol in de algehele gezondheid van het paard. Een goed werkend lymfesysteem zorgt voor een goede weerstand, makkelijker herstel en goede afvoer van afvalstoffen. Een schoon en goedwerkend lymfesysteem is dus erg belangrijk. Deze kruidensamenstelling draagt bij aan een optimale werking hiervan.


“Helmosan immuunsysteemoptimalisatie

De weerstand van een paard wordt bepaald door het immuunsysteem dat als verdedigingsmechanisme werkt. Als er sprake is van een verminderde weerstand kan je paard vatbaarder zijn voor allerlei bacteriën, virussen, infecties, mok, hoesten, rotstraal enzovoort. Naast goede voeding (rijk aan vitamines en mineralen), beschutting bij extreem weer en voldoende beweging kan je deze samenstelling geven als extra boost voor het immuunsysteem. We adviseren een kuur te geven voor de winterperiode en tijdens ziekte om herstel te bevorderen.


“Helmosan maagondersteuning

De maag van een paard is vrij gevoelig voor voedingsomstandigheden. Ook bij stress en nervositeit kunnen maagklachten ontstaan. Deze samenstelling ondersteunt het maag en darmkanaal bij minder gunstige omstandigheden. Werkt positief bij maag-irriterende medicatie.


“Helmosan ondersteuning van gewrichten, pezen en spieren

Ondersteunende kruiden ten behoeve van pezen, spieren en gewrichten. De samenstelling ondersteunt bij het remmen van ontstekingen, het bevorderen van de doorbloeding van de spieren en biedt ondersteuning voor kraakbeen en botstructuur.


"Kruidenkuur voor paarden met zomereczeem"

Deze kuur is speciaal ontwikkelt voor paarden met zomereczeem. Onderstaand zie je een voorbeeld van zo'n kuur. En daar elk paard anders is zal de kuur voor jouw paard misschien iets afwijken van dit voorbeeld. Vul hiervoor het formulier in voor gratis advies van onze fytotherapeut.

  1. darmreiniging
  2. darmoptimalisatie
  3. immuunboost
  4. jeukmix I
  5. jeukmix II
  6. jeukmix III

Gezondheidsclaims 

Botanical on-hold claims
De EFSA (European Food Safety Authority) heeft enkele jaren geleden alle ingediende gezondheidsclaims beoordeeld. Aangaande de categorie kruiden en andere palntaardige prepara-ten (botanicals) heeft de EFSA nog geen definitieve beslissing genomen over hoe de ingediende gezondheidsclaims voor dit type nutriënten beoordeeld dienen te worden. In afwachting van die beslissing kan, onder bepaalde voorwaarden, een ingediende gezondheidsclaim voor een botanical gebruikt worden (de zogenaamde ‘on-hold claims’). Deze worden in op Fytomed site aangeduid als: “Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie”.

De huidige Nederlandse en Europese wet- en regelgeving staat het ons niet toe je volledig te informeren over de werking van de producten en waar je deze voor kunt gebruiken. Wel kunnen wij informatie geven over de manier waarop wij naar gezondheid kijken en over de onderscheidende kwaliteitsaspecten van onze kruiden. Natuurlijk vind je ook alle relevante informatie over de samenstelling, ingrediënten en praktische gebruiksadviezen op de website terug.

Alle kruiden die wij verkopen zijn van farmaceutische kwaliteit, dat wil zeggen dat ze voldoen aan alle Europese normen en strict geanalyseerd worden door overheidserkende laboratoria. 

Klik hier voor het kruidenadviesformulier

Helmosan
  • Heivlinderweg 63
  • 06 244 093 90
  • info@helmosan.nl
keyboard_arrow_up