Geen motivatie, nervositeit, stijve spieren, coördinatiestoornissen en blessureleed. Het zijn een aantal problemen die we bij onze paarden liever voorkomen dan genezen. Kees Kalis, als dierenarts verbonden aan de Geneeskundige Dienst, heeft geconstateerd dat magnesium een sleutelrol vervult.  Magnesium is voor het paardenlichaam van belang om verschillende interne processen goed te laten verlopen. Ongeveer 70% van het magnesium in het paardenlichaam is opgeslagen in het botstelsel, de andere 30% in spieren, cellen en andere lichaamsvloeistoffen.

Botweefsel en het skelet

Het botweefsel is dus een natuurlijke opslagplaats voor magnesium. Paarden maken gebruik van deze reserves door dagelijks een klein stukje skelet af te breken en weer nieuw bot aan te maken. Dit proces heet demineralisatie. Als er echter uit deze reserves geput wordt voor andere doeleinden dan de aanmaak van nieuw bot, bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Het gevolg is dat het skelet minder sterk wordt en er makkelijker blessures kunnen ontstaan.

Sterk bot bevat dertig keer meer calcium dan magnesium. Het aanvullen van een magnesiumtekort is dus veel complexer en ingrijpender voor het paard dan het aanvullen van calciumtekort. Bij een magnesiumtekort moet er veel meer bot gedemineraliseerd worden met alle gevolgen van dien.

Spieren

Magnesium speelt samen met calcium een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd helpt calcium bij het aanspannen van de spieren en magnesium bij de ontspanning.  Bij een paard kan na hevige inspanning een tekort aan magnesium ontstaan. Zo’n paard staat dan te trillen op de benen en krijgt de spieren niet meer ontspannen. Een voorbeeld dat vooral na een stresssituatie kan optreden. Meestal zijn de problemen met magnesiumtekort in de spieren veel subtieler en worden vaak helemaal niet herkend. Warmbloedpaarden zijn van nature al wat stressgevoelig en kunnen zich soms slecht ontspannen.

Magnesiumtekort

Paarden krijgen magnesium binnen via gras, ruwvoer en/of krachtvoer. Uit onderzoek blijkt dat van bijna de helft van het onderzochte ruwvoer het magnesiumgehalte onder de minimumnorm ligt (Kalis, 2013). Met ruwvoer alleen kom je er dus niet. Helaas blijk ook krachtvoer niet of niet voldoende magnesium te bevatten.

Er is voldoende onderbouwing om aan te nemen dat er bij veel paarden sprake is van een tekort. Mede veroorzaakt door tekorten in ruwvoer, een overdosering van calcium uit krachtvoer en verhoogde magnesiumbehoefte bij inspanning en stress. Sportpaarden hebben een grotere behoefte aan magnesium en een grotere kans op een tekort. De invloed van dit mineraal is zo groot dat bij tekorten de invloed direct merkbaar is op de prestaties.

De lange termijneffecten van magnesiumtekort kunnen nog desastreuzer zijn in de vorm van (ernstige) blessures als gevolg van gevoelig botweefsel, spierspanning en vermindering van weerstand (Schryver, 1974).

Signalen van magnesium tekort

Deze symptomen kunnen wijzen op een magnesiumtekort bij het paard:

 • Nervositeit en prikkelbaarheid
 • Stijve spieren
 • Een gevoelige rug
 • Gedragsproblemen
 • Het paard reageert niet langdurig positief op fysiotherapeutische behandelingen, soms een paar   dagen wel en dan weer niet.
 • Overgevoelig voor stimuli, een angstig of onrustig voorkomen
 • Moeite hebben met ontspannen
 • Zenuwtrekjes
 • Gespannen lichaam
 • Vaak is de rug van het paard gevoelig
 • Agressie vertonen tegen aanraken borstelen, deken opdoen etc.
 • Gevoelig voor ‘tying up’
 • Jeuk en eczeem
 • Het duurt vaak lang voordat de focus komt tijdens training
 • Overgevoelig voor licht en geluid
 • Tandenknarsen
 • Onregelmatige hartslag

Magnesium via het voer of via de huid

Paarden hebben iedere dag magnesium nodig, maar het lichaam heeft maar een beperkte reservecapaciteit. Magnesium wordt daarom via het voer en via allerlei suppleties toegevoegd. Volgens Kees Kalis ligt het magnesiumgehalte van ruwvoer onder de minimumnorm en meer dan de helft van de brokken bevat te weinig magnesium, al dan niet in combinatie met een veel te grote dosis calcium.

Voordelen van de transdermale toepassing

Het toedienen van magnesium via de huid, dus transdermaal, is veel effectiever en veiliger.

 • over- of onderdosering uitgesloten
 • snelle opname van magnesiumchloride door de huid
 • geen extra belasting voor de darmen en de nieren
 • lokaal kunnen toepassen
 • geen verstoring van het voer
 • krachtige en ontspannen spieren

Aanbrengen

Equinergy heeft een handspray ontwikkeld voor de verzorging van uw paard met magnesiumolie. Je kunt de handspray navullen, op druk brengen en eenvoudig een groot gebied mee sprayen. De handspray heeft precies de juiste grootte en gewicht voor de toepassing op paarden. Het ligt niet zwaar in de hand en heeft toch voldoende volume om vaker te spuiten en eenvoudig na te vullen.

Het is natuurlijk het beste als je magnesiumolie na het opspuiten voorzichtig inmasseert met je handen. Direct contact geeft je de mogelijkheid om je paard beter te voelen, te begrijpen en vertrouwen op te bouwen. Mocht je het comfortabeler vinden, dan raden wij een massagestick of een massagehandschoen met noppen (rubber) aan.

Magnesium trek vocht aan. Wees terughoudend bij het spuiten van paarden die buitenstaan. Deze paarden kunnen na behandeling, intrekken en afspuiten van magnesium weer buiten staan.

Dosering

Equinergy Magnesium bevat minimaal 31 % zuivere magnesiumchloride. Maar het is niet eenvoudig zo niet mogelijk om exact te bepalen wat de individuele magnesiumbehoefte per dier is. Equinergy heeft een calculator ontwikkeld waar je het gewicht van het paard en de inspanning invoert. Vervolgens wordt uitgerekend hoeveel magnesiumchloride op het paard aangebracht dient te worden.

We adviseren je om dagelijks of in ieder geval regelmatig magnesiumchloride aan te brengen.

Het toedienen van Equinergy Magnesiumchloride kan onverdund gestart worden, afhankelijk van de reactie of de gevoeligheid van het paard. Het is ook mogelijk om met verdunde olie (1 magnesiumchloride op 2 water of 1 op 3) te beginnen. Als de gevoeligheid verdwenen is of het paard geen heftige reacties meer vertoont dan kun je de verhouding verhogen en uiteindelijk Equinergy Magnesiumchloride gewoon puur gebruiken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van magnesium voor mijn paard?

De magnesiumchloride voor je paard moet een natuurlijk product zijn, zonder toevoegingen. Chemische toevoegingen kunnen namelijk schade aanrichten en de huid uitdrogen. Equinergy levert zuivere en hoogwaardige magnesiumproducten voorzien van het Zechstein Inside-logo.

Let op:

Als je begint met magnesiumolie via de huid toe te dienen kan dit in het begin prikken. Dit is een teken van magnesiumtekort en verdwijnt op het moment dat het tekort is opgelost.