Управување со почва и управување со пасишта

органски семиња од ливада25Природното и одржливо управување со пасиштата се фокусира на зголемување на биолошката разновидност преку поддршка на биолошката активност / таложење на хумус во почвата. Почвата со доволно хумус обезбедува повеќе од доволно, но пред се здрава храна. Биодиверзитетот гарантира дека животните можат да изберат и да се само-лекуваат ако е потребно. Впрочем, коњ или друго животно не е производствено животно и има повеќе корист од квалитетот отколку од највисокиот принос. Иако количината, по прекинувачот, повторно ќе дојде со текот на времето. Органските земјоделци можат да произведуваат исто колку и нивните конвенционални колеги земјоделци, и покрај фактот што луѓето понекогаш го тврдат спротивното. Ние дури доживуваме дека во првите години по конверзијата се постигнува повеќе производство, што е убав бонус, но главната цел останува да се постигне подобрување во однос на квалитетот на исхраната / здравјето на почвата. 

Здравјето на почвата останува неразделно поврзано со здравјето на растението што расте на него и последователно потрошувачот што се храни со него.

органски семиња од ливада26По оплодување на почвата вештачки / ориентирана кон производство долго време, ќе биде неопходен процес на трансформација за да се рестартира природниот капацитет за снабдување. Нашето искуство е дека по 3 до 5 години позитивна поддршка за овој процес, секоја почва повторно разви разумно добра рамнотежа. Ако го продолжиме овој процес, ќе се подобрува малку секоја година. Ова исто така ќе го врати животот во сериозно сушните подрачја каде што ништо не е направено долго време во однос на управувањето со почвата. Се разбира, не можеме да ја надополниме количината на хумус што е изгубена со децении во овој релативно краток период, што е многу подолг процес. Но, секоја година последователно не ги нарушуваме процесите на обнова на почвата, туку ги поддржуваме, се акумулира регенеративната моќ на оваа почва. Сето ова, се разбира, во рамките на данокот што го ставивме во меѓувреме, на пример, со чување коњи. Во повеќето случаи имаме премногу коњи и премалку земја, што секако носи дополнителен товар за обновување на почвата. Затоа, размислете да ги ставите коњите на патека за трчање, рај за падови или слично, така што парчињата земја ќе го добијат остатокот неопходен за да им се даде фер шанса на овие природни процеси на закрепнување. Исто така, дајте им можност на растенијата / тревите целосно да се развијат. Потоа можете да го искосите ова или/и да ги оставите коњите да го јадат и тоа значи многу помало напор отколку постојано да јадете кратко и во исто време да ја набиете почвата. Она што го гледате над земјата во биомасата е исто така под земја во коренска маса, ова ја одразува длабочината на која можеме да најдеме биолошка активност, колку е поголем овој волумен, толку подобро.  
Накратко, следниве точки придонесуваат за развој на природна рамнотежа на почвата:

 • укине директен азот оплодување. Како резултат на тоа, растенијата треба да бараат хранливи материи во длабочина 

 • Минимизирајте ги операциите за обработка и извршете во соодветно време

 • За да се спречи набивање на почвата.

 • Забавување на растот на тревата, прочитајте нормализира, наместо да бркате раст, што исто така ќе ја закисели почвата. Дозволувајќи тревата да расте бавно, таа зрее до избалансиран / здрав состав во однос на состојките, споредлив како животно во дивината.

 • на нека расте трева исто така е форма на снабдување со органска материја во почвата, бидејќи откако ќе ја искосиме или ќе ги оставиме животните да го јадат кратко, дел од корените умираат, што пак обезбедува исхрана за нов здрав раст. Во природата, с everything има своја цел и ништо не се троши! Покрај тоа, долгата трева, исто така, повеќе им одговара на коњите, во природата тие наоѓаат само кратка трева богата со енергија за многу кратко време, само по зимата кога се вари и тогаш можат добро да ја искористат оваа храна богата со енергија. Ние ги одржуваме нашите животни во форма преку целата година !! Остатокот од годината, животните во дивината главно живеат на зрели треви / растенија, бидејќи никогаш не добиваат шанса да јадат с everything за кратко време како во нашите огради.

 • Органски ѓубрива = снабдување со органски хранливи материи за почвата како компост / бокаши од ѓубриво и / или друг органски материјал како што е цврсто ѓубриво, екостален материјал. Користете околу 1000 кг / 1 м3 на 1000 м2. Ова органско ѓубриво ќе треба да се дава годишно во првите години, додека не се создаде природна рамнотежа. После тоа, чувањето компост значи повеќе трева / производство и со помалку компост, прескокнувајќи годишно, добивате повеќе цвеќиња и билки. 

 • Дополнување на неоргански елементи во трагови од метал и минерали.
  По години на берба и нецелосно оплодување, неколку важни елементи во трагови сега недостасуваат во речиси сите почви! Можеме да направиме скапи анализи и да започнеме да расфрламе лабави елементи, но исто така можеме да се одлучиме за стари и докажани ефективни техники работејќи со природни минерали. Ова значи користење на подобрувачи на почва кои не ја нарушуваат постојната почва / рамнотежа. Вари со различни брашно од камен како Ајфелова лава, Актимин и Вулкамин, користете минерали од глина за да го подобрите водниот баланс на почвата и морските школки вар при премногу ниска киселост / ПХ.

 • Секако првите години исто така почва микробиолошки да поддржи да се зголеми моќта за регенерација со примена на ефективни микроорганизми.
  Се шири во шталата, на грамадата од компост и низ целата земја. 

 • Стимулирање на биодиверзитетот со прифаќање на она што се појавува спонтано, каде што е можно, како дел од процесот на природно закрепнување кон биолошка рамнотежа во почвата. 
  Сее со разни органски треви, билки и цвеќиња и нека цветаат. 
  Квалитетот на почвата на крајот го одредува она што останува, доаѓа и оди, секоја почва е различна, но преку опсежно управување с and повеќе растенија ќе добијат право да постојат, повторно да ги посеат првите 3 години.

Фотографиите на ливадата на нашата страница се резултат на 3 -годишно доследно биолошко управување на порано производствена ливада со претежно 'рж трева на црна песочна почва (сол).

Процеси на почва

органски семиња од ливада27Процесите на почвата подлежат на законите на природата, природното и одржливо управување со почвата ги почитува овие закони и соработува со нив наместо против нив. Конечно резултира со намалување на влезот, одржувањето, грижите, трошоците и, неважно, самата можност да произведе здрава храна за нашите животни. Накратко, примена на автентично земјоделско знаење, исто така, сфаќање дека е крајно време да се комбинира ова старо знаење со сознанијата на денешницата. Сфатете, бидете сведоци на проблемите што тревите ги предизвикуваат кај коњите, дека ова е сигнал дека здравјето на нашата почва не е толку добро. Со отстранување на само биомаса со години и враќање на недоволна или недоволна органска материја, вештачки интервенции и преоптоварување, многу почви сега се во дегенеративна состојба. За среќа, секој може да го запре овој процес и да и даде фер шанса на почвата. можност повторно да произведе здрава храна за нашите животни. 

Пасењето е с increasingly повеќе извор на здравствени проблеми.
јадење коњска органска ливада6Особено таму каде што менаџментот е насочен кон високо производство преку производство на треви, хемиски ѓубрива и/или кашеста маса, се јавуваат многу проблеми за животните кои треба да се хранат со ова. Но, исто така и со биолошки менаџмент, пасењето треба да се насочи кон метаболизмот на коњот, односно да се храни зрела трева богата со структура и многу ограничена кратка, млада, нежна трева. Нашето општо искуство е дека кога го користиме тревна пука силен да се ограничи да го укине и на негово место доволно и добра брутална храна обезбедувањето на многу од овие здравствени проблеми ќе исчезне самостојно! Значајно е дека, на тој начин, постои големо влијание што доаѓа од производството на трева и, иако во помала мера, исто така, од сеното што се собира на овој начин. Кога ова исто така се користи како силажа / сено / силажа, проблемите честопати се уште поголеми. јама, во каква било форма, секогаш останува нестабилен производ во споредба со вистинското сено и затоа никогаш не може да постигне стабилност во желудникот и цревата, што постојано го поткопува здравјето.
Спакуваното сено главно содржи таканаречени анаеробни микроорганизми (живот без кислород) кои се создаваат од процесите на ферментација, овие процеси се различни во секоја бала и тоа значи дека секоја бала исто така има различен микробиолошки состав. Аеробните микроорганизми кои првично беа на тревата во голема мера беа убиени во овој процес на ферментација и, на пример, габите оставија зад себе големи количини спори за да преживеат, кои повторно почнуваат да растат кога ќе дојдат во контакт со кислород. Ние тогаш велиме „Види, мувла влезе“, но всушност овие габи веќе беа во неа и трпеливо чекаа кислородот да може повторно да расте. Освен квалитетот, сеното секогаш минувало низ природен (со кислород) процес на сува (ферментација), споредлив со жолтата трева што ја гледаме во природата и затоа ова е посоодветна храна за коњ. Покрај поддршката на почвените процеси, ние, исто така, се стремиме кон голема разновидност, со цел да им дадеме можност на животните да изберат кое специфично растение им е потребно во одредено време. Најдоброто нешто е што кога почнуваме да ја поддржуваме почвата на природен начин, автоматски се создава база преку која можат да се населат се повеќе разновидни растенија. Ова значи обезбедување и прифаќање на поголема биолошка разновидност во пасиштето. Таканаречените плевели со кои ќе се сретнеме во овој процес кажуваат нешто за нерамнотежата што владее во почвата и всушност тие се дел од процесот за враќање на природната рамнотежа, така што тие не растат таму за ништо. Обраснатиот карактер на овие растенија ќе исчезне со поголема рамнотежа во почвата. Исто така, дозволувајќи тревата навистина да созрее, на повеќето од таканаречените плевели им е с difficult потешко да преживеат, да доминираат. Во природата с everything се случува со причина, дури и ако не разбираме секогаш зошто. Природата има капацитет за само-поправка, примарна сила, која секогаш се стреми кон рамнотежа. Односно, ако му дадеме шанса.

Поддржувајте ги природните процеси

коњско пасиште органски билки84Спротивно на она што луѓето го мислат со природно управување со ливада, затоа се неопходни процеси активно поддржувајте. Од една страна, за да ја насочиме биологијата во вистинската насока, но и да продолжиме со жетвата во исто време, исто така ќе треба да инвестираме нешто. Ако с goes оди добро, ова ќе стане с and помалку со зголемување на природниот капацитет за снабдување на почвата. 

 

Органско ѓубриво

Ние ја косиме тревата и ја јадат и животните. Како резултат на тоа, многу нутриционистички елементи исчезнуваат преку апсорбираната биомаса / органска материја, која секако мора да се врати за да и се даде можност на почвата да произведе нешто за нас. Еден добар сопственик на земјиште живее од интерес на својата земја и го остава главниот град непречено, па дури и се обидува да го зголеми, за да биде сигурен за принос = интерес во иднина. Снабдувањето со оваа органска материја е скоро целосно поместено во текот на изминатите 50 години и е заменето со хемија и технологија. Цврстото ѓубриво од минатото е заменето со гранули за ѓубриво или / и кашеста маса, и со многу ниска содржина на органска материја и насочена кон директна исхрана на растението, квалитетот на почвата во смисла на капацитет за само-снабдување се втурнува во позадина. Theубривата содржат висока содржина на азот, што го принудува растението да произведува висока биомаса, со што почвата продолжува да се дегенерира. Иако оваа комбинација брзо произведува бујни култури и високи „приноси“, чиј квалитет, гледано од перспектива на биолошки согледувања, може да се доведе во прашање. Со намалувањето на органската материја и примената на брзо достапен азот, исчезнува и природниот капацитет на почвата да го фиксира азотот од воздухот во почвата. 

На секој м2 од оваа земја, до атмосферата, лежи 8.000 кг БЕСПЛАТЕН азот, или така е пресметано! 

Гледано од ова размислување, затоа е корисно да се зголеми содржината на органска материја / биолошката активност во почвата за да може повторно да се апсорбира овој азот на природен начин. Мораме да се израмниме, но тоа не може да оди побрзо отколку што покажува самото дно. Секогаш обидувајте се да го нарушите постоечкиот баланс што е можно помалку. Користете само ѓубрива што не ја оптоваруваат постојната средина на почвата, но помагаат да се изгради систем за саморегенерирање. Fубрива како што се лава, морски минерали, вар од морска лушпа, минерали од глина, компост, компостирано цврсто ѓубриво и микроорганизми. Ова не значи дека ќе ја постигнеме нашата цел со едноставно мешање на с everything и масовно ставање на земјата. Почвата е жив организам и секоја промена бара животот на почвата да реагира / да се движи, затоа обидете се да го направите ова постепено и внимателно. Како што почвата станува поздрава, станува поиздржлива за подобро справување со промените.

хумус

Главната цел е да се стимулира изградбата на хумус! Бидејќи хумусот е целиот живот (и) во почвата, што гарантира дека растенијата можат да ги апсорбираат сите елементи во балансирана рамнотежа. Покрај тоа, поддржува регенерација и ја подобрува стабилноста на киселоста / PH на почвата. Значи, не можете да купите хумус во торба;-/

Резултатите што можеме да ги очекуваме се: 

 • Наши залиха на хумус зал зголемување

 • Подобрете ги основите во смисла на тампон ефект, така што водата, исто како и сушата, предизвикува с and помалку проблеми

 • Разновидност на видовите треви en билки ќе се зголеми

 • плевел Да оди niet море доминираат

 • De pH се стабилизира сама по себе.

 • на Грас содржи а избалансиран состав, недостатоците на важни минерали се малку веројатно

 • Високо ниво на директно се апсорбираат шеќерите, подобро се заробени, и протеини Worden отпорен / зрел

 • Суштински био-активна арома и мириси, витамини, хормони, масни киселини, ензими и антиоксиданти повторно се развиваат.

Недостаток на хумус, кругот е завршен

Цревната флора на коњот станува неурамнотежена бидејќи хај-тек храната едноставно не му одговара. Theивотните се обидуваат да го компензираат овој дисбаланс со, на пример, јадат уште повеќе од оваа пореметувачка храна додека не ги ископаат корените, постојано се занимаваат со недостаток и во исто време вишок на одредени хранливи материи. Однесувањето во исхраната станува невротично наместо селективното јадење што всушност е типично за коњ и во исто време знак за одредена рамнотежа. Снимањето станува хронично нарушено и завршуваме во еден маѓепсан круг кој се карактеризира со широк спектар на здравствени проблеми. Проблеми, кои се обидуваме да ги решиме со додавање на сите видови додатоци и специјална диетална храна, но всушност и недостасуваат основите. Што да се прави тогаш? Ливадата ќе се надополни во биолошката активност / конструкцијата на хумус и исто така ќе обезбеди исхрана што доаѓа од (органски) почви каде што хумусот се почитува.

Сеење и жнеење

Истражувањето на биофотон, меѓу другото, покажува дека конвенционалното семе покажува еден вид АДХД активност, која продолжува во понатамошниот развој на растението. Хибридните сорти на растенија, како што се ржот, и нивните соодветни методи на интензивно ѓубриво ги покажуваат овие својства на ДОД во уште поголем степен! Органското семе, од друга страна, е во длабок сон од кој е можен нормален и избалансиран раст.

Повторно сеење

Понекогаш е пожелно / потребно да се направи сосема нов почеток. Потоа можеме веднаш да ги примениме подобрувачите на почвата 2 години, а потоа да посееме нови. Со цел да се има оптимален принос за сеење, пожелно е тревата да помине низ цел животен циклус во прв случај, 1 посеано семе = најмалку 100 нови семиња! Важно е да не се обработува почвата без потреба длабоко (максимум 10 до 20 см) и почвата по можност да се врти малку. Ако има вистински слој за набивање, тогаш само локално промешајте за да го пробиете овој слој. Прво проверете дали тоа е навистина потребно со, на пример, копање јама за профил на почва од 1x1x1 метар, тогаш слоевитата структура на почвата станува јасна.

Сумирани совети за оплодување

Со цел најмалку да го нарушиме веќе присутниот живот на почвата, ние ги нанесуваме ѓубривата како што се лава, минерали од глина и вар од морска школка на ливадата како ѓубриво за поправка. Физичка поддршка на структурата на почвата (биологија) и снабдување со многу широк спектар на метални и минерални елементи во трагови. Во многу случаи завршуваме со ова 3 до 5 години, а подоцна многу ограничена апликација е доволна за одржување на продуктивно пасиште. Колку брзо / добро ќе се одвива овој процес зависи од оптоварувањето и почетната ситуација. На почвениот живот мора да му се даде можност да се прилагоди на променетите околности. Во рамките на овој процес, може да има период во кој почвата, претходно третирана со ѓубриво базирано на азот, покажува одреден пад во производството и бојата на културата. Ова е нормално, бидејќи постојната култура всушност нема директно ѓубриво со азот одозгора и мора да се префрли на самодоволност. За ова, коренскиот систем треба да бара поголема длабочина / подобрување на структурата на почвата, а исто така го менува составот / количината на микро-флора во почвата, за ова е потребно време, но се гарантира со ова обемно управување со пасиштата. Рецидивот може да се апсорбира со примена на органско оплодување почесто со цврсто ѓубриво или компост, на пример, наместо 1 x до 2 x годишно или почесто мали количини. Oua количина според капацитетот за апсорпција на почвата. Употреба на микроорганизми / Поддржани / забрзани повеќе задачи и овие процеси на навлегување. Производите на микроорганизми најдобро може да се применат на копно во малку влажно време, со магла / прскање, во сезоните кога има биолошка активност во почвата. Секогаш ќе мора да користиме органски материјал ѓубриво, компост.

Компостирање себе, размислување во циклуси

компост коњски зеленчук 2Покрај на копно, лавата може да се преработи и во компост, што го подобрува процесот на компостирање. Ова веќе ги прави вредните елементи на овие ѓубрива подостапни за корените на растенијата. Неорганските метали и минерали се органски врзани / варени. За да го завршиме циклусот, нашиот совет е исто така да се воведе и Еко-стабилна! Користење на микроорганизми, глинени минерали и лава. Одржлив и на многу начини позитивен метод во однос на управувањето со штала, применлив во големи и мали, принципите на работа остануваат исти, видете фото -извештај. Овие принципи, исто така, ќе придонесат за подобра стабилна клима доколку материјалот за штала остане во штала за пократок временски период.Идеално би било доколку се користи и за сопствено компостирање. Во еко-стабилноста, стабилното полнење го гледаме како важен дел од правењето циклуси. Покрај заштедата на работа, пари и енергија и промовирање здрава клима за животните, произведуваме и вредно ѓубриво за почвата. Компостирањето е логичен дел од овој циклус. Во мали размери е дозволено да се направи компост грамада или неколку мали купишта во аголот на ливадата, ова исто така заштедува непотребно влечење напред и назад. Се разбира, не го правете ова веднаш до ров, иако добриот компост не може да предизвика штета на околната природа, инспекторите за животна средина често гледаат причина да преземат нешто! За нив, целото ѓубриво од животинско потекло е само ѓубриво, не се прави (сеуште) разлика по квалитет!

 • Во добар компост растителниот живот достигнува одвојување од каде започнува надежта. Можете дури и да одгледувате цвеќиња, билки и зеленчук како тикви и дињи, како што е прикажано на оваа фотографија! 
 • Во лош компост, што всушност не е компост, ништо не расте во областа каде црните сокови течат од грамадата. 
 • На пример, со затворена јама за ѓубриво, можете да направите бокаши од ѓубриво и друг материјал за 10 недели, наместо компост што може да оди директно на копно!

Не нанесувајте лошо ѓубриво! 

Лошото ѓубриво е ѓубриво што, наместо да додаде нешто позитивно во почвата, бара енергија од почвата за да се исчисти овој хаос, што секогаш ќе го прави на крајот, но на сметка на енергијата за капацитетот за регенерација. Не користете кашеста маса во овој процес на опоравување, бидејќи тоа сериозно го нарушува создавањето на хумус. Присутниот живот на почвата е силно оптоварен со процесите на гниење, остатоци од лекови, средства за дезинфекција, хидроцијална киселина и амонијак развиени во кашеста маса. Црви итн. Бегаат од дното и обезбедуваат лесен оброк за многуте птици што секогаш ги гледате зад инјекторот! Исто така ѓубриво ги нарушува процесите на природниот циклус, пелетите за ѓубриво кај коњите со бавна работа се исто така само ѓубриво од НПК. с as додека продолжуваме да ги користиме овие, не може да има одржлив балансиран баланс на почвата и ќе мора да продолжиме да ги користиме овие производи за да го одржиме растот во тревата. Исто така, гранулите од кравјо ѓубриво или пилешко ѓубриво едвај додаваат (C) органска материја и содржат висока (N) содржина на азот што е нарушувачки за животот на почвата и ги лови растенијата! Одржливите (добри) ѓубрива се секогаш со бавно дејство, не ја нарушуваат рамнотежата и можат да се применат на земјата практично во секое време од годината, така да се каже, дури и кога има уште животни на неа. 

Колку ѓубриво

Сите наведени количини се упатства и може да варираат во зависност од видот на почвата, целта и буџетот. Разбирливо, на глинестата почва не и се потребни дополнителни минерали од глина. На сува песочна почва, малку повеќе минерали од глина обезбедуваат брзо подобрување на почвата бидејќи ја задржуваат влагата, со задоволство ве советуваме.

Општи совети:

 • Вар е генерално неопходен, упатство во однос на вар од школки е 1 пат 1000 кг на еден хектар, после тоа околу 3 кг посипете на секои 300 години за одржување.
 • Fубриво е како пцуење во органска црква, јас никогаш нема да го советувам тоа, исто како кашеста маса. Со овој тип на оплодување ја преплавувате тревата, таа паѓа кога врне и природниот сооднос на хранливите материи излегува од рамнотежа.
 • За одржување на производството, препорачувам да се шири компост или цврсто ѓубриво со слама на кратко бусен секоја година, во пролет или/и есен. 1 до 2 тони на 1000 м2.
 • Ако имате многу сува почва, можете да го подобрите ова со ширење на 1000 кг глинени минерали по хектар еднаш, во зависност од резултатот по една година. да се повтори уште 1 пат, тогаш веќе не е потребно.
 • Почвата со долга историја како производствена почва, секако, ќе покаже дефекти во областа на минералните елементи во трагови, што можете да ги надополните со производи од брашно од камен. Имаме 3 вида: Ајфелова лава, камен од брашно Актимин и Вулкамин во брашно или гранулат. Мојот совет во овој поглед е сукцесивно ширење на различно брашно од камен секоја година, околу 1 тон по хектар, тогаш сите елементи во трагови се доволно дополнети. Кога компостирате сопствено ѓубриво за ливадата, овие елементи во трагови продолжуваат да циркулираат во рамките на вашиот сопствен циклус, тие обично повеќе не се потребни.
 • Ако фрлите ѓубриво, а со тоа и овие елементи во трагови, има смисла да наросувате уште еден камен оброк на секои 3 до 5 години. Потоа направете го ова последователно со различно камен брашно секој пат.
 • евентуално може да направите анализа на почвата во однос на елементите во трагови за да видите кое брашно од камен најдобро одговара во тој момент со цел да се оптимизира балансот.

компост

Ако сакаме брзо и веднаш да го подобриме квалитетот на родот, ќе мора да се користи компост, се разбира во комбинација со лава / други минерали. Ако сами го немаме (с уште), може да се купи. Кога е јасно дека пасиштето има нарушувачки ефект врз метаболизмот на животните, добриот компост е најефективниот одговор. 

Анализи

Со изведување анализи, добиваме идеја за состојбата на почвата. Тие, исто така, ги следат подобрувањата и случувањата. Но, всушност, анализите не се навистина неопходни, бидејќи горенаведените информации се базираат на искуства што ја докажаа својата ефикасност во пракса со векови, одговарајќи на чудесната исцелителна моќ и законите на природата.

извор: Био-Рон

НАРАЧАЈТЕ БИО-РОН ТРЕВО

keyboard_arrow_up