Menaxhimi i tokës dhe menaxhimi i kullotave

fara livadhore organike25Menaxhimi natyral dhe i qëndrueshëm i kullotave fokusohet në rritjen e biodiversitetit duke mbështetur aktivitetin biologjik / ndërtimin e humusit në tokë. Një tokë me humus të mjaftueshëm siguron më shumë se ushqim të mjaftueshëm, por mbi të gjitha të shëndetshëm. Biodiversiteti siguron që kafshët të zgjedhin dhe të vetë-mjekojnë nëse është e nevojshme. Në fund të fundit, një kalë ose kafshë tjetër nuk është kafshë prodhuese dhe përfiton më shumë nga cilësia sesa rendimenti më i lartë. Edhe pse sasia, pas kalimit, do të vijë përsëri me kalimin e kohës. Fermerët organikë mund të prodhojnë po aq sa fermerët e tyre konvencionalë, pavarësisht nga fakti se njerëzit ndonjëherë pretendojnë të kundërtën. Ne madje përjetojmë se në vitet e 1 pas konvertimit arrihet më shumë prodhim, i cili është një bonus i mirë, por qëllimi kryesor mbetet arritja e një përmirësimi në aspektin e cilësisë ushqyese / shëndetit të tokës. 

Shëndeti i tokës mbetet i lidhur pazgjidhshmërisht me shëndetin e bimës që rritet në të dhe më pas konsumatorin që ushqehet me të.

fara livadhore organike26Pasi të keni fekonduar një tokë të orientuar artificialisht / prodhuar për një kohë të gjatë, do të jetë i nevojshëm një proces transformimi për të rifilluar kapacitetin furnizues natyror. Përvoja jonë është se pas 3 deri në 5 vitesh mbështetje pozitive për këtë proces, çdo tokë ka krijuar përsëri një ekuilibër mjaft të mirë. Nëse e vazhdojmë këtë proces, do të bëhet pak më mirë çdo vit. Kjo gjithashtu do të kthejë jetën në tokat e thata, ku asgjë nuk është bërë për një kohë të gjatë në drejtim të administrimit të tokës. Sigurisht që ne nuk mund të rimbushim sasinë e humusit që ka humbur gjatë dekadave në këtë periudhë relativisht të shkurtër, që është një proces shumë më i gjatë. Por çdo vit që ne vazhdimisht nuk prishim proceset e rigjenerimit të tokës, por i mbështesim ato, forca rigjeneruese e këtij toka grumbullohet. E gjithë kjo, natyrisht, brenda kuadrit të taksës që i kemi vënë ndërkohë, për shembull duke mbajtur kuaj. Në shumicën e rasteve kemi shumë kuaj dhe shumë pak tokë, gjë që natyrisht vë një barrë shtesë në rikuperimin e tokës. Prandaj, merrni parasysh vendosjen e kuajve në një pistë vrapimi, parajsë në fushë ose të ngjashme, në mënyrë që pjesët e tokës të kenë pjesën tjetër të nevojshme për t'i dhënë këtyre proceseve të rimëkëmbjes natyrore një shans të drejtë. Gjithashtu jepini bimëve / barit mundësinë për t'u zhvilluar plotësisht. Ju pastaj mund ta kositni këtë ose/dhe t'i lini kuajt ta hanë atë dhe kjo do të thotë shumë më pak sforcim sesa ta keni atë vazhdimisht të hajë shkurtimisht dhe në të njëjtën kohë të ngjesh tokën. Ajo që shihni mbi tokë në biomasë është gjithashtu nëntokësore në masë rrënjë, kjo pasqyron thellësinë në të cilën mund të gjejmë aktivitet biologjik, sa më i madh ky vëllim aq më mirë.  
Si përmbledhje, pikat e mëposhtme kontribuojnë në zhvillimin e një ekuilibri natyror të tokës:

 • shfuqizoj azot direkt plehërimi. Si rezultat, bimët duhet të kërkojnë ushqyes në thellësi 

 • Minimizoni operacionet e përpunimit dhe ekzekutoni në kohën e duhur

 • Për të parandaluar ngjeshjen e tokës.

 • Ngadalësimi i rritjes së barit, lexo normalizo, në vend që të ndjekësh rritjen, e cila gjithashtu do të acidifikojë tokën. Duke e lënë barin të rritet ngadalë, ai piqet në një përbërje të ekuilibruar / të shëndetshme përsa i përket përbërësve, të krahasueshme me një kafshë në të egra.

 • Het le të rritet bari është gjithashtu një formë e furnizimit me lëndë organike në tokë, sepse pasi e kositim ose i lëmë kafshët ta hanë atë shkurt, një pjesë e rrënjëve vdesin, të cilat nga ana tjetër sigurojnë ushqim për rritje të re të shëndetshme. Në natyrë, gjithçka ka një qëllim dhe asgjë nuk humbet! Përveç kësaj, bari i gjatë gjithashtu i përshtatet më mirë kuajve, në natyrë ata gjejnë vetëm bar të shkurtër të pasur me energji për një kohë shumë të shkurtër, vetëm pas dimrit kur treten dhe më pas ata mund ta përdorin mirë këtë ushqim të pasur me energji. Ne i mbajmë kafshët tona në formë gjatë gjithë vitit !! Për pjesën tjetër të vitit, kafshët në natyrë kryesisht jetojnë në barëra / bimë të pjekura, sepse ata kurrë nuk kanë mundësinë të hanë gjithçka shkurtimisht si brenda gardheve tanë.

 • Plehrat organike = furnizimi i ushqyesve organikë për tokën të tilla si plehrash / bokashi nga plehu dhe / ose materiale të tjera organike siç janë plehu i ngurtë, materiali ekostal. Përdorni rreth 1000 kg / 1 m3 për 1000 m2. Ky pleh organik do të duhet të jepet çdo vit për vitet e para, derisa të krijohet një ekuilibër natyror. Pas kësaj, mbajtja e plehut do të thotë më shumë bar / prodhim dhe me më pak plehrash, duke anashkaluar një vit, ju merrni më shumë lule dhe barëra. 

 • Plotësimi i elementëve gjurmë të metaleve dhe mineraleve inorganike.
  Pas viteve të korrjes dhe fekondimit jo të plotë, disa elementë gjurmë të rëndësishëm tani mungojnë në pothuajse të gjitha tokat! Ne mund të bëjmë analiza të shtrenjta dhe të fillojmë të shpërndajmë elementë të lirshëm, por gjithashtu mund të zgjedhim teknika të vjetra dhe të provuara efektive duke punuar me minerale natyrore. Kjo nënkupton përdorimin e përmirësuesve të tokës që nuk shqetësojnë mjedisin / ekuilibrin ekzistues të tokës. Ndryshoni në këtë mënyrë me miell të ndryshëm shkëmbi si lavë Eifel, Actimin dhe Vulkamin, përdorni minerale argjile për të përmirësuar ekuilibrin e ujit të tokës dhe guaskave të detit gëlqere në një aciditet / PH shumë të ulët.

 • Sidomos vitet e para dheu mikrobiologjike per te mbeshtetur për të rritur fuqinë rigjeneruese duke aplikuar mikroorganizma efektivë.
  Përhapur në stallë, në grumbull plehrash dhe në të gjithë tokën. 

 • Stimulimi i biodiversitetit duke pranuar atë që lind spontanisht, aty ku është e mundur, si pjesë e një procesi të rimëkëmbjes natyrore drejt ekuilibrit biologjik në tokë. 
  Mbillni me barëra të ndryshme organike, barëra dhe lule dhe lërini të lulëzojnë. 
  Cilësia e tokës në fund përcakton atë që qëndron, vjen dhe shkon, çdo tokë është e ndryshme, por përmes menaxhimit të gjerë gjithnjë e më shumë bimë do të kenë të drejtën të ekzistojnë, mbjellin përsëri 3 vitet e para.

Fotografitë e livadheve në faqen tonë janë të gjitha rezultat i 3 viteve të menaxhimit të vazhdueshëm biologjik në një livadh të prodhimit të mëparshëm të barit të thekrës kryesisht në një tokë ranore të zezë (kripë).

Proceset e tokës

fara livadhore organike27Proceset e tokës i nënshtrohen ligjeve të natyrës, menaxhimi natyror dhe i qëndrueshëm i tokës i respekton këto ligje dhe bashkëpunon me ta në vend që t'i kundërshtojë ato. Përfundimisht rezulton në një rënie të inputit, mirëmbajtjes, shqetësimeve, kostove dhe, jo pa rëndësi, vetë mundësia për të prodhuar ushqim i shëndetshëm për kafshët tona. Shkurtimisht, duke aplikuar njohuri autentike bujqësore, duke kuptuar gjithashtu se është koha për të kombinuar këtë njohuri të vjetër me njohuritë e sotme. Kuptoni, dëshmoni problemet që barrat shkaktojnë te kuajt, se ky është një sinjal se shëndeti i tokës sonë nuk është aq i mirë. Duke hequr vetëm biomasën për vite me radhë dhe duke mos kthyer lëndë organike ose të pamjaftueshme, ndërhyrje artificiale dhe mbingarkesë, shumë toka tani janë në gjendje degjeneruese. Për fat të mirë, të gjithë janë në gjendje të ndalojnë këtë proces dhe t'i japin tokës një shans të drejtë. Rigjenerimi në mënyrë që të jetë në gjendje të prodhojë përsëri ushqim të shëndetshëm për kafshët tona. 

Kullotja është gjithnjë e më shumë një burim i problemeve shëndetësore.
ngrënia e livadhit organik të kalit6Sidomos kur menaxhimi ka për qëllim prodhimin e lartë me anë të barit të prodhimit, plehrave kimike dhe / ose llumit, shfaqen shumë probleme për kafshët që duhet të ushqehen me këtë. Por edhe me menaxhimin biologjik, kullotja duhet të përshtatet me metabolizmin e kalit, pra barin e pjekur të pasur me strukturë ushqyese dhe bar shumë i shkurtër, i ri, i butë. Përvoja jonë e përgjithshme është se kur përdorim lastar bari i fortë për të kufizuar për ta hequr atë dhe në vend të tij të mjaftueshme dhe ushqim i keq i mirë sigurimi i shumë prej këtyre problemeve shëndetësore do të kalojë vetë! Në mënyrë domethënëse, ekziston një ndikim i rëndë që vjen nga prodhimi i barit dhe, megjithëse në një masë më të vogël, edhe sana që korrret në këtë mënyrë. Kur kjo përdoret gjithashtu për të bërë silazh / haylage / silazh, problemet shpesh janë edhe më të mëdha. gropë, në çfarëdo forme, mbetet gjithmonë një produkt i paqëndrueshëm në krahasim me sanë e vërtetë dhe për këtë arsye kurrë nuk mund të arrijë stabilitet në stomak dhe zorrët, gjë që minon vazhdimisht shëndetin.
Sana e paketuar përmban kryesisht të ashtuquajturat mikroorganizma anaerobe (jetë pa oksigjen) të cilat krijohen nga proceset e fermentimit, këto procese janë të ndryshme në çdo tufë dhe kjo do të thotë se çdo shufër gjithashtu ka një përbërje të ndryshme mikrobiologjike. Mikroorganizmat aerobikë që fillimisht u ulën në bar janë vrarë kryesisht në këtë proces fermentimi dhe, për shembull, kërpudhat kanë lënë pas sasi të mëdha të sporeve për të mbijetuar, të cilat fillojnë të rriten përsëri kur vijnë në kontakt me oksigjenin. Ne pastaj themi "shikoni, myku ka hyrë", por në fakt këto kërpudha ishin tashmë në të dhe prisnin me durim që oksigjeni të ishte në gjendje të rritet përsëri. Përveç cilësisë, sanë ka kaluar gjithmonë një proces të thatë (fermentimi) natyral (me oksigjen), i krahasueshëm me barin e verdhë që shohim në natyrë dhe për këtë arsye ky është ushqimi më i përshtatshëm për një kalë. Përveç mbështetjes së proceseve të tokës, ne natyrisht gjithashtu përpiqemi për një larmi të madhe në mënyrë që t'u japim kafshëve mundësinë të zgjedhin se cila bimë specifike u nevojitet në një kohë të caktuar. Gjëja më e madhe është se kur fillojmë të mbështesim tokën në një mënyrë natyrale, një bazë krijohet automatikisht në mënyrë që bimët gjithnjë e më të ndryshme të mund të vendosen. Kjo nënkupton sigurimin dhe pranimin e më shumë biodiversitetit në kullota. Të ashtuquajturat barërat e këqija që do të hasim në këtë proces thonë diçka për çekuilibrin që mbizotëron në tokë dhe në fakt ato janë pjesë e procesit për të rivendosur ekuilibrin natyror, kështu që nuk rriten aty për asgjë. Karakteri i tepërt i këtyre bimëve do të zhduket me më shumë ekuilibër në tokë. Duke e lënë barin të piqet vërtet, shumica e të ashtuquajturve barërat e këqija e kanë gjithnjë e më të vështirë të mbijetojnë, të dominojnë. Në natyrë gjithçka ndodh për një arsye, edhe nëse nuk e kuptojmë gjithmonë se si pse. Natyra ka një aftësi vetë-shëruese, një forcë fillestare, e cila gjithmonë përpiqet për ekuilibër. Kjo do të thotë, nëse i japim një shans.

Mbështet proceset natyrore

barishte organike kullota kali84Në kundërshtim me atë që njerëzit mendojnë me menaxhimin natyror të livadheve, prandaj janë procese të nevojshme mbështesin në mënyrë aktive. Nga njëra anë, për të drejtuar biologjinë në drejtimin e duhur, por edhe për të vazhduar korrjen në të njëjtën kohë, ne gjithashtu do të duhet të investojmë diçka. Nëse gjithçka shkon mirë, kjo do të bëhet gjithnjë e më pak pasi rritet kapaciteti furnizues natyror i tokës. 

 

Pleh organik

Ne kosit barin dhe kafshët e hanë atë gjithashtu. Si rezultat, shumë elementë ushqyes zhduken përmes biomasës / lëndës organike të absorbuar, të cilat natyrisht duhet të kthehen për t'i dhënë tokës mundësinë për të prodhuar diçka për ne. Një pronar tokash i mirë jeton me interesin e tokës së tij dhe e lë kryeqytetin të pashqetësuar dhe madje përpiqet ta rrisë atë, në mënyrë që të sigurohet për rendiment = interes në të ardhmen. Furnizimi me këtë lëndë organike është zhvendosur pothuajse plotësisht gjatë 50 viteve të fundit dhe është zëvendësuar me kimi dhe teknologji. Plehra e ngurtë e së kaluarës është zëvendësuar nga kokrrizat e plehrave ose / dhe llumi, të dyja me një përmbajtje shumë të ulët të lëndës organike dhe që kanë për qëllim ushqimin e drejtpërdrejtë të bimës, cilësia e tokës në kuptimin e kapacitetit të vetë-furnizimit shtyhet në sfond. Plehrat përmbajnë një përmbajtje të lartë të azotit, e cila e detyron bimën të prodhojë biomasë të lartë, me rezultatin që toka vazhdon të degjenerohet. Edhe pse ky kombinim prodhon shpejt prodhime të harlisura dhe "rendimente" të larta, cilësia e të cilave, e parë nga perspektiva e njohurive biologjike, mund të vihet në dyshim. Me uljen e lëndës organike dhe aplikimin e azotit të disponueshëm shpejt, kapaciteti natyror i tokës për të fiksuar azotin nga ajri në tokë gjithashtu zhduket. 

Në çdo m2 të kësaj toke, deri në atmosferë, qëndrojnë 8.000 kg azot FALAS, ose kështu është llogaritur! 

E parë nga ky arsyetim, prandaj është e dobishme të rrisni përmbajtjen e lëndës organike / aktivitetin biologjik në tokë në mënyrë që të jeni në gjendje të thithni përsëri këtë azot në një mënyrë natyrale. Ne duhet të arrijmë, por nuk mund të shkojë më shpejt sesa tregon fundi vetë. Gjithmonë përpiquni të prishni ekuilibrin ekzistues sa më pak të jetë e mundur. Përdorni vetëm plehra që nuk ngarkojnë mjedisin ekzistues të tokës, por ndihmojnë në ndërtimin e një sistemi vetë-rigjenerues. Plehra të tillë si lavë, minerale deti, gëlqere guaskë deti, minerale argjile, plehrash, pleh organik të kompostuar dhe mikroorganizma. Kjo nuk do të thotë që ne do të arrijmë qëllimin tonë thjesht duke përzier gjithçka dhe duke e vënë atë në tokë në masë. Toka është një organizëm i gjallë dhe çdo ndryshim kërkon që jeta e tokës të reagojë / lëvizë, prandaj përpiquni ta bëni këtë gradualisht dhe me kujdes. Ndërsa toka bëhet më e shëndetshme, bëhet më elastike për të përballuar më mirë ndryshimet.

humus

Qëllimi kryesor është stimulimi i ndërtimit të humusit! Sepse humusi është e gjithë jeta (a) në tokë, e cila siguron që bimët të thithin të gjithë elementët në një ekuilibër të balancuar. Përveç kësaj, ajo mbështet rigjenerimin dhe përmirëson qëndrueshmërinë e aciditetit / PH të tokës. Kështu që nuk mund të blini humus në një qese;-/

Rezultatet që mund të presim janë: 

 • Tonë stok humus Zal rrit

 • Përmirësoni bazat përsa i përket efektit tampon, kështu që uji, ashtu si thatësira, shkakton gjithnjë e më pak probleme

 • diversitet të specieve barërat en barishte do te rritet

 • barërat e këqija Gaan Niet det dominoj

 • De pH stabilizohet vetvetiu.

 • Het foie përmban një e balancuar përbërja, mangësitë e mineraleve të rëndësishme nuk kanë gjasa

 • Nivele të larta të sheqernat që absorbohen drejtpërdrejt zvogëlohen, kapen më mirë, dhe proteina Worden rezistente / pjekur

 • Thelbësore aroma dhe aroma bio-aktive, vitamina, hormone, acide yndyrore, enzima dhe antioksidantë po zhvillohen përsëri.

Mungesa e humusit, rrethi është i plotë

Flora e zorrëve e një kali del jashtë ekuilibrit sepse ushqimi i teknologjisë së lartë thjesht nuk i përshtatet atij. Kafshët përpiqen të kompensojnë këtë çekuilibër duke, për shembull, duke ngrënë edhe më shumë nga ky ushqim përçarës derisa të gërmojnë rrënjët, ata vazhdimisht merren me mungesa dhe në të njëjtën kohë tepricë të ushqyesve të caktuar. Sjellja e të ngrënit bëhet neurotike në vend të ngrënies selektive e cila në fakt është tipike për një kalë dhe në të njëjtën kohë një shenjë e një ekuilibri të caktuar. Regjistrimi ndërpritet në mënyrë kronike dhe përfundojmë në një rreth vicioz të karakterizuar nga një gamë e gjerë problemesh shëndetësore. Problemet, të cilat ne përpiqemi t'i zgjidhim duke shtuar të gjitha llojet e shtojcave dhe ushqime të veçanta dietike, por në fakt i mungojnë bazat. Çfarë të bëjmë atëherë? Livadhi do të përmirësohet në aktivitetin biologjik / ndërtimin e humusit dhe gjithashtu do të sigurojë ushqim që vjen nga tokat (biologjike) ku humusi respektohet.

Mbjellja dhe korrja

Hulumtimi i biofotonit tregon, ndër të tjera, se fara konvencionale tregon një lloj aktiviteti ADHD, i cili vazhdon në zhvillimin e mëtejshëm të bimës. Varietetet e bimëve hibride, të tilla si ryegrass, dhe metodat e tyre përkatëse të plehut intensiv shfaqin këto veti ADD në një shkallë edhe më të madhe! Fara organike, nga ana tjetër, është në gjumë të thellë nga e cila është e mundur rritja normale dhe e ekuilibruar.

Ri-mbjellje

Ndonjëherë është e dëshirueshme / e nevojshme të bëhet një fillim krejtësisht i ri. Ne pastaj mund të aplikojmë menjëherë përmirësuesit e tokës për 2 vjet dhe pastaj të mbjellim të reja. Për të pasur një rendiment optimal të mbjelljes, është e dëshirueshme që bari të kalojë një cikël të plotë jetësor në shkallën e parë, 1 farë e mbjellë = të paktën 100 fara të reja! Isshtë e rëndësishme të mos punoni tokën pa nevojë thellë (maks. 10 deri në 20 cm) dhe të mos e ktheni tokën mundësisht pak. Nëse ka një shtresë të ngjeshjes reale, atëherë përzieni vetëm në nivel lokal për të thyer këtë shtresë. Së pari kontrolloni nëse kjo është vërtet e nevojshme, për shembull, duke gërmuar një gropë të profilit të tokës prej 1x1x1 metër, atëherë struktura e shtresuar e tokës bëhet e qartë.

Këshillat e fekondimit të përmbledhura

Në mënyrë që të shqetësojmë së paku jetën e tokës tashmë të pranishme, ne aplikojmë plehra të tillë si lavë, minerale argjile dhe gëlqere të guaskës së detit në livadh si një pleh riparues. Mbështetja fizike e strukturës së tokës (biologjia) dhe furnizimi i një spektri shumë të gjerë të elementëve gjurmë të metaleve dhe mineraleve. Në shumë raste ne kemi përfunduar me këtë për 3 deri në 5 vjet dhe më vonë një aplikim shumë i kufizuar është i mjaftueshëm për të mbajtur një kullotë produktive. Sa shpejt / mirë vazhdon ky proces varet nga ngarkesa dhe situata e fillimit. Jetës së tokës duhet t'i jepet mundësia për t'u përshtatur me rrethanat e ndryshuara. Brenda këtij procesi mund të ketë një periudhë në të cilën një tokë, e trajtuar më parë me një plehërim të orientuar nga azoti, tregon një rënie të prodhimit dhe ngjyrës së të korrave. Kjo është normale sepse të korrave ekzistuese në të vërtetë i mungon plehërimi i drejtpërdrejtë me azot nga lart dhe duhet të kalojë në vetë-mjaftueshmëri. Për këtë, sistemi rrënjësor duhet të kërkojë më shumë thellësi / të përmirësojë strukturën e tokës dhe gjithashtu ndryshon përbërjen / sasinë e mikro-florës në tokë, kjo kërkon kohë, por është e garantuar me këtë menaxhim të gjerë të kullotave. Relapsi mund të absorbohet duke aplikuar plehërimin organik më shpesh me pleh organik ose plehrash, p.sh. në vend të 1 x deri në 2 x në vit ose më shpesh sasi të vogla. Sasia Oua sipas kapacitetit absorbues të tokës. Përdorimi i mikroorganizmave / Mbështetja / përshpejtimi i shumë detyrave dhe këto procese të marrjes. Produktet e mikroorganizmave aplikohen më së miri në tokë në mot pak të lagësht, duke mjegulluar / spërkatur, gjatë stinëve kur ka aktivitet biologjik në tokë. Ne gjithmonë do të duhet të përdorim pleh organik, plehrash.

Kompostimi i vetes, të menduarit në cikle

perime kali plehrash 2Përveç në tokë, llava mund të përpunohet edhe në plehrash.Kjo përmirëson procesin e kompostimit. Kjo tashmë i bën elementët e vlefshëm të këtyre plehrave më të disponueshëm për rrënjët e bimës. Metalet dhe mineralet inorganike lidhen / treten organikisht. Për të përfunduar ciklin, këshilla jonë është që të prezantoni edhe Eko-Stabil! Përdorimi i mikroorganizmave, mineraleve të argjilës dhe lavës. Një metodë e qëndrueshme dhe në shumë mënyra pozitive për sa i përket menaxhimit të hambarit, e zbatueshme në të mëdha dhe të vogla, parimet e funksionimit mbeten të njëjta, shihni foto raportin. Këto parime do të kontribuojnë gjithashtu në një klimë më të mirë të hambarit nëse materiali i hambarit qëndron në hambar për një periudhë më të shkurtër kohore. Do të ishte ideale nëse përdoret edhe për kompostimin e tij më pas. Në eko-stabël ne shohim mbushjen e qëndrueshme si një pjesë e rëndësishme e bërjes së cikleve. Përveç kursimit të punës, parave dhe energjisë, dhe promovimit të një klimë të shëndetshme hambare për kafshët, ne gjithashtu prodhojmë pleh të vlefshëm për tokën. Kompostimi është një pjesë logjike e këtij cikli. Në një shkallë të vogël lejohet të bëhet një grumbull plehrash ose disa grumbuj të vegjël në një cep të livadhit, kjo gjithashtu kursen tërheqjen e panevojshme mbrapa dhe me radhë. Sigurisht, mos e bëni këtë menjëherë pranë një hendeku, edhe pse plehrash të mira nuk mund të shkaktojnë dëme në natyrën përreth, inspektorët e mjedisit shpesh shohin një arsye për të ndërmarrë veprime! Për ta, e gjithë plehu i kafshëve është vetëm pleh, asnjë dallim (akoma) nuk është bërë në cilësi!

 • Në plehrash të mira jeta bimore arrin deri në ndarjen nga ku fillon shpresa. Ju madje mund të rritni lule, barishte dhe perime si kunguj dhe pjepër mbi të, siç tregohet në këtë foto! 
 • Në plehrash të këqija, e cila në fakt nuk është plehrash, asgjë nuk rritet në zonën ku lëngjet e zeza rrjedhin nga grumbulli. 
 • Për shembull, me një gropë plehu të mbyllur ju mund të bëni një bokashi nga plehu dhe materiali tjetër në 10 javë në vend të plehut që mund të shkojë direkt në tokë!

Mos aplikoni pleh të keq! 

Plehra e keqe është plehu që, në vend që të shtojë diçka pozitive në tokë, kërkon energji nga toka për të pastruar këtë rrëmujë, të cilën do ta bëjë gjithmonë në fund, por në kurriz të energjisë për kapacitetin rigjenerues. Pra, mos përdorni slurry në këtë proces të rimëkëmbjes sepse kjo prish seriozisht ndërtimin e humusit. Jeta e tokës e tanishme është e ngarkuar shumë nga proceset e kalbjes, mbetjet e ilaçeve, dezinfektantët, acidi hidrokianik dhe amoniaku i zhvilluar në llum. Krimbat etj. Ikin nga fundi dhe sigurojnë një vakt të lehtë për zogjtë e shumtë që shihni gjithmonë pas injektorit! Gjithashtu pleh prish proceset e ciklit natyror, pellet e plehrave të kuajve me punë të ngadaltë janë gjithashtu vetëm pleh NPK. për sa kohë që ne vazhdojmë t'i përdorim këto, një ekuilibër i qëndrueshëm i tokës i balancuar nuk mund të krijohet dhe ne do të duhet të vazhdojmë t'i përdorim këto produkte për të ruajtur rritjen në bar. Gjithashtu kokrrizat e plehut të lopës ose plehu i pulës vështirë se shtojnë (C) lëndë organike dhe përmbajnë një përmbajtje të lartë (N) azoti e cila është prishëse për jetën e tokës dhe gjuan bimët! Plehrat e qëndrueshëm (të mirë) janë gjithmonë me veprim të ngadaltë, nuk prishin ekuilibrin dhe mund të aplikohen në tokë praktikisht në çdo kohë të vitit, për të thënë kështu, edhe kur ka akoma kafshë në të. 

Sa pleh

Të gjitha sasitë e treguara janë udhëzime dhe mund të luhaten në varësi të llojit të tokës, objektivit dhe buxhetit. Kuptohet, toka argjilore nuk ka nevojë për minerale argjile shtesë. Në tokën me rërë të thatë, pak më shumë minerale argjile sigurojnë përmirësim të shpejtë të tokës sepse ato mbajnë lagështi, ne jemi të lumtur t'ju këshillojmë.

Këshilla të përgjithshme:

 • Gëlqere është përgjithësisht e nevojshme, një udhëzues për sa i përket gëlqeres së detit është 1 herë 1000 kg në një hektar, pas kësaj spërkatni rreth 3 kg çdo 300 vjet për mirëmbajtje.
 • Plehra është si të mallkosh në kishën organike, nuk do ta këshilloj kurrë, ashtu si llumi. Me këtë lloj fekondimi ju mbingarkoni barin, ai bie kur bie shi dhe raporti natyror i ushqyesve del jashtë ekuilibrit.
 • Për të ruajtur prodhimin, unë rekomandoj përhapjen e përzierjes së plehut ose plehut të fortë me kashtë në një pluhur të shkurtër çdo vit, në pranverë ose/dhe vjeshtë. 1 deri në 2 ton për 1000 m2.
 • Nëse keni tokë shumë të thatë, mund ta përmirësoni këtë duke shpërndarë 1000 kg minerale argjile për hektar një herë, në varësi të rezultatit pas një viti. të përsëritet edhe 1 herë, atëherë nuk është më e nevojshme.
 • Toka me një histori të gjatë si toka prodhuese sigurisht që do të tregojë defekte në fushën e elementëve gjurmë minerale, të cilat mund t’i plotësoni me produkte të miellit të shkëmbit. Ne kemi 3 lloje: Eifel lavë grit, Actimin rock miell dhe Vulkamin në miell ose të grimcuar. Këshilla ime në këtë drejtim është që çdo vit të përhapet një miell i ndryshëm shkëmbi, rreth 1 ton për hektar, atëherë të gjithë elementët gjurmë plotësohen mjaftueshëm. Kur kompostoni plehun tuaj për livadhin, këto elementë gjurmë vazhdojnë të qarkullojnë brenda ciklit tuaj, ato zakonisht nuk janë më të nevojshme.
 • Nëse hidhni plehun, dhe bashkë me të këto elementë gjurmë, ka kuptim të spërkasni një vakt tjetër guri çdo 3 deri në 5 vjet. Pastaj bëjeni këtë me radhë me një miell shkëmbi të ndryshëm çdo herë.
 • ndoshta mund të bëni një analizë të tokës përsa i përket elementëve gjurmë për të parë se cili miell shkëmbi përshtatet më mirë në atë moment për të optimizuar ekuilibrin.

përzierje plehrash

Nëse duam të përmirësojmë cilësinë e të korrave shpejt dhe menjëherë, komposti do të duhet të përdoret, natyrisht i kombinuar me lavë / minerale të tjera. Nëse nuk e kemi vetë (akoma), mund të blihet. Kur është e qartë se kullota ka një efekt prishës në metabolizmin e kafshëve, plehrash i mirë është përgjigja më efektive. 

analiza

Duke kryer analiza, ne marrim një ide për gjendjen e tokës. Ata gjithashtu monitorojnë përmirësimet dhe zhvillimet. Por në fakt analizat nuk janë vërtet të nevojshme sepse informacioni i mësipërm bazohet në përvoja që kanë provuar efektivitetin e tyre në praktikë për shekuj, duke iu përgjigjur fuqisë dhe ligjeve të mrekullueshme të natyrës.

burimi: Bio-Ron

POROSIT FAR GR BIOS-RON GRIS

keyboard_arrow_up